Genieten in Schotland: verslag van Strypesweekend 2018

Groepsfoto2018.jpg

Na maanden van voorpret was het op 5 en 6 oktober eindelijk zover: Strypesweekend 2018 was begonnen! Na geslaagde eerdere uitstapjes naar Parijs, Berlijn en Lissabon ging de reis dit jaar naar de hoofdstad van Schotland: Edinburgh!

Na een bescheiden nachtrust verzamelden ongeveer veertig Stryperts zich rond 6:00 uur bij het meetingpoint op Schiphol. Voor veel medewerkers was het meteen de eerste kennismaking met onze collega’s uit Portugal, die speciaal voor het weekend waren overgekomen. Na het inchecken, de beveiligingscontrole en ontbijt met koffie en croissants vertrokken we met het vliegtuig naar Edinburgh. Bij Schotland denk je natuurlijk al snel aan regen en kou, maar daarvan was absoluut geen sprake: vanaf het moment van aankomst werden we verwarmd door een aangenaam herfstzonnetje dat in de loop van het weekend alleen maar sterker zou worden.

Na een busrit van ongeveer een half uurtje (waarin we kennis maakten met gids Gavin die ons de komende twee dagen uitgebreid over Schotland zou vertellen) arriveerden we bij het hotel in het hartje van de stad, op een steenworp afstand van alle mooie bezienswaardigheden die Edinburgh rijk is. Meteen erna verdeelden we ons in twee groepen waarin we de stad gingen verkennen. Onderweg werden we – naast allerlei leuke wetenswaardigheden over de geschiedenis van de stad – getrakteerd op typisch Schotse lekkernijen als haggis, fudge en crackers met kaas. De wandeling eindigde rond de middag met een stevige lunch aan de zogenaamde Royal Mile (een lange aflopende straat tussen het Kasteel van Edinburgh aan de ene kant en het koninklijk paleis aan de andere kant).

De naam van het restaurant (“Whiski”) bleek een voorbode te zijn van wat er die middag zou gaan komen: per bus verruilden we de stad voor het weelderige Schotse platteland, en na een korte rit arriveerden we bij de distilleerderij van Glenkinchie, één van Schotlands’ meest bekroonde whisky’s. Wat volgde was een interessante rondleiding waarin we uitgebreid les kregen over de totstandkoming van deze voor Schotten heilige drank. De tour werd uiteraard afgesloten met een productconfrontatie waarin we de gelegenheid kregen om de diverse smaken zelf uit te proberen. Erg leuk, leerzaam en lekker!

Eenmaal terug bij het hotel zat een middagdutje er niet in, want er stond er een heuse spooktocht op het programma. Door de eeuwen heen heeft Edinburgh een beruchte reputatie opgebouwd die gepaard gaat met veel mysterie en geheimzinnigheid (bekendst voorbeeld is misschien wel het verhaal van Dr. Jekyll and Mr. Hyde dat zich weliswaar afspeelt in Londen, maar gebaseerd is op een waargebeurd verhaal in Edinburgh). We daalden af in de catacomben van de stad waar een enthousiaste gids langzaam de spanning opbouwde met verhalen over kwade geesten waar zelfs de meest nuchtere Stryperts toch wel enigszins de kriebels van kregen…

Uiteindelijk verscheen iedereen weer in levenden lijve aan de oppervlakte (hoewel sommigen, waaronder ondergetekende, onderweg de nodige zweepslagen te verduren kregen) en werd de tocht afgesloten met een flinke maaltijd in The Refinery, in het nieuwere gedeelte van de stad.  Daarna begonnen bij de meesten de oogjes toch wel wat klein te worden, wat een mooi moment was om langzaam terug te gaan. Na nog één (of meerdere) pints in een van de talloze pubs in de straten rondom het hotel kropen de Stryperts moe maar voldaan onder de wol.

Na een typisch Brits ontbijt in de lounge van het hotel stapten we al vroeg in de bus, want voor de tweede dag stond een excursie naar de Schotse hooglanden op het programma. Het weer was zelfs nog beter dan de dag ervoor, en ondanks dat de temperatuur op de heuvels soms maar amper de 7 graden Celsius aantikte voelde het geen moment als onaangenaam. De ochtend stond in het teken van “Highland Games” waarin we beurtelings op kleiduiven mochten schieten, een parcours aflegden in een Landrover Defender en deelgenoot waren van de opleiding van jachthonden. Tijdens de hele dag scheen de zon uitbundig, wat resulteerde in een aantal prachtige herfstplaatjes!

Na een lekkere lunch zat het grootste deel van het programma er helaas alweer op en werd het langzaam tijd om terug te gaan naar het vliegveld. Onderweg maakten we nog een korte tussenstop bij de bruggen van Queensferry, waar we een groepsfoto maakten als afsluiter van dit geweldige weekend. Eenmaal in het vliegtuig werd er nog uitgebreid teruggeblikt op alle gebeurtenissen van de voorbije twee dagen. Naast dat het voor veel mensen een eerste kennismaking was met Edinburgh en Schotland, was het ook meteen een prachtige manier om je collega’s beter te leren kennen. Uiteindelijk was iedereen het over één ding wel eens: het was weer een weekend om nooit te vergeten!

Terug naar blogoverzicht