Voordelen van transitie

Waar enkele jaren geleden een SCADA-bediening vanzelfsprekend was, zijn er vandaag de dag alternatieven welke geen vendor-locking hebben of systemen waar enkel beperkte consultants voor beschikbaar zijn. Vandaag zijn er alternatieven op basis van open-source oplossingen, waarbij de focus ligt op de creatie van productwaarde zoals dit gebruikelijk is in de wereld van webapplicatie ontwikkeling.

De transitie van de traditionele SCADA-pakketten naar een GUI gebaseerd op webtechnologie brengt een flink aantal voordelen met zich mee:

  1. Snelheid – webtechnologie is gebaseerd op een verwachtingspatroon bij gebruikers dat een input vaak binnen milliseconden wordt omgezet in een output. Traditionele SCADA-pakketten kennen, met name bij complexe GUI’s, een verwerkingstijd van enkele honderden milliseconden. De feedback met een HTML-GUI is te vergelijken met een website, immers is dit dezelfde technologie.
  2. Stabiele basis – De webtechnologie wordt nog steeds dagelijks verbeterd, waarbij nieuwe features beschikbaar komen. Updates zijn veelal gratis en open source in tegenstelling tot SCADA-pakketten waarvoor licenties afgesloten dienen te worden en om de zoveel jaar een hele vernieuwingsslag plaats moet vinden.
  3. Kennis is breed beschikbaar – waar expertise voor bepaalde SCADA-pakketten soms beperkt blijft tot enkele personen is er een zeer brede arbeidsmarkt voor web-ontwikkelaars.
  4. Vergroten van testmogelijkheden – Testen van grafische interfaces in SCADA-pakketten is vaak een tijdrovende klus en kan niet zonder onderliggende besturingssysteem. Daarnaast zijn er weinig mogelijkheden om de GUI stand-alone automatisch te testen. Het gebruik van webtechnologie effent het pad voor testtools zoals TestComplete, Selenium en SoapUI waarbij visuele testen als volledig automatische scripts uitgevoerd kunnen worden wat enorm scheelt in kosten en tijd bij projecten waar veel regressie wordt toegepast.
Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.